Pentru suport tehnic sau oferte personalizate: 0232 225 725

Intretinerea unui compresor de aer

Distribuie articolul:

Iti vom inventaria, in cele ce urmeaza, pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a asigura buna
functionare compresorului pe care il detii.

Intai de toate, o introducere in intretinerea compresoarelor de aer

Suntem constienti ca masurile preventive pe care trebuie sa le iei pentru a asigura intretinerea unui compresor pot fi o corvoada pentru multi posesori. Dar, cu putina atentie, vei reusi sa il mentii in perfecta stare de functionare, la parametrii cei mai inalti, pentru foarte mult timp.

Cate bordeie, atatea obiceie. Si in cazul nostru se aplica vechiul proverb romanesc. Mai precis, masurile pe care trebuie sa le iei pentru a asigura mentenanta compresorului difera, de la caz la caz, in functie de tipul acestuia. Inainte sa incepem e important sa specificam si sa trasam ca nu toate sarcinile pe care le vom descrie noi aici vor fi necesare si pentru tine. Cel mai probabil, folosesti ulei pentru compresorul tau, dar asta nu inseamna ca toate compresoarele functioneaza asa. Poate ca este un compresor care ajutat de curele sau angrenaje. Nu mai punme la socoteala faptul ca sunt o gramada de filtre diferite, uscatoare de aer si configuratii. Exista multe diferente intre un compresor si altul asa ca e normal ca intretinerea sa difere de la caz la caz, dupa specific.

Totusi, exista cateva chestiuni universale pe care trebuie sa le ai in vedere, iar ele iti vor reprezenta un punct de plecare pentru a intelege mai bine tot procesul. Verifica mai intai ca pozitionarea compresorului sa fie pe o sufrafata plana si rezistenta. Mentine curatenie tot timpul in incapere si in jurul compresorului. Asigura-te ca punctele de ventilatie ale camerei sunt libere, ca nu sunt obstructionate de nimic. Daca te afli intro zona, areal sau spatiu care este caracterizat de fluctuatii drastice de temperatura, trebuie sa asiguri o temperatura constanta si ideala pentru compresorul tau, recomandata in cartea tehnica pentru modelul specific pe care il detii.

Asa si? Mai departe? Mai departe scrie-n carte… Trecem la curatarea echipamentului. Asta ne va ajuta sa prevenim aparitia si depunerea prafului, a murdariei, sau orice altceva de genul acesta care ar putea patrunde in compresor si care ar putea sa ii afecteze sistemul si buna functionare pe timpul cat lucram la el.

Inainte de a incepe, indeparteaza cablurile, orice furtun sau surub de care nu ai nevoie pentru procesul de mentenanta pe care il derulezi. In timp ce faci asta, verifica atent tubulatura si furtunele, sa nu fie uzate sau indoite. Tot aici verifica scurgerile ca nu cumva sa fie infundate si sa asigure o evacuare completa a lichidelor. Important sa verifici si rugina, in sensul in care, bineinteles, ea sa nu fi aparut pe undeva. Pot aparea si alte semne care sa iti indice ca ceva nu este in regula, de exemplu o siguranta care a explodat sau carcasa care poate fi incovoiata sau nu si-a pastrat forma initiala.


Verifica rapid si cablurile. Cele care au izolatia deteriorata pot indica o problema care de cele mai multe ori are legaturi cu prezenta rozatoarelor in zona, iar asta ar fi o mare problema. Cineva care s-a pus pe mestecat cabluri, si evident, nu putem acuza vreun coleg sau angajat de asa ceva, toata vina va pica pe soareci. De asta e important sa verificam permanent si sa facem tot procesul asta de intretinere, pentru ca astfel evitam niste probleme foarte grave, care odata ce apar,
pot duce catre dezastru.

Uleiul

Ungerea este foarte importanta, bine asta daca, evident, compresorul tau este unul cu injectie de ulei. Verifica sa nu fie scurgeri de ulei, daca le gasesti, trebuie remediate imediat. Verifica si uleiul, cantitate, calitate si vascozitate. Poti descoperi ca este oarecum laptos, semn ca ceva se amesteca acolo cu uleiul. De aceea e bine sa verifici separatorul de apa-ulei, sa functioneze cum trebuie. Poti descoperi praf si mizerie. Asta fiind semnul clar ca filtrele de ulei nu isi fac treaba cum trebuie. Sau… ca uleiul trebuie schimbat.

Verifica nivelul uleiului pentru ca astfel iti dai seama daca pierzi se scurge ulei accidental. Caz in care, evident va trebui sa completezi cu ulei. Aici tinem mortis sa iti amintim ca trebuie sa folosesti tipul de ulei corespunzator compresorului tau. De la producator la producator, de la model la model, fiecare cu tipul sau de ulei. Ne poti contacta daca nu esti sigur aici ce e de facut. Te vom asista cu drag in orice problema, nu doar asta.

Filtre

In lumea intretinerii compresoarelor de aer, regula cea mai importanta spune asa. Filtrele trebuie schimbate de doua ori pe an. Cel putin de doua ori pe an, da? Dar o poti face si mai des, ideal ar fi. Mai ales daca folosesti cu regularitate compresorul. Asta pentru ca, daca esti intr-un mediu plin de praf si mizerie, polen sau alte particule care zboara prin aer, e chiar recomandat sa le schimb mai des de atat. Cel mai bine, ca sa iti dai seama, verifici exteriorul filtrelor. In functie de cat e de murdar sau cat de repede se murdareste iti poti da seama cu usurinta ca e o problema si ca trebuiesc schimbate. Poti intampina situatia in care constati o scadere brusca a nivelului de presiune sau a uleiului din cauza umiditatii si a prafului in evacuare.


Filtrele de aer includ si filtrele de admisie plus un numar variabil de filtre pentru procesare. Verifica filtrele de ulei si eventualele blocaje care pot aparea in separatorul de apa sau in scurgeri.
Curata uscatorul de aer si inlocuieste-i consumabilele daca e necesar.

Verifica alte posibile scurgeri

Scurgerile de orice fel reprezinta o problema foarte grava pentru compresorul tau. Am vorbit deja de scurgerile de ulei, mai sus, dar verifica sa nu pierzi aer sau apa, deasemenea. Cel mai mare indiciu ca poti avea o scurgere de aer este scadearea presiunii. Daca banuiesti ca ai avea vreo scurgere de aer, verifica toate coturile si conexiunile. Poti identifica usor daca sunt probleme, poti simti la mana aerul care iese sau poti auzi fasaitul specific, stii tu despre ce e vorba, cu siguranta. Scurgerile de aer, cel mai adesea apar acolo unde se imbina furtunele, care fie se indoaie fie se deterioreaza in timp, sau de la vibratiile puternice ale compresorului. Schimba furtunele si tevile daca e necesar si asigura-te inca o data ca ai pozitionat compresorul pe o suprafata solida si dreapta.

Daca tot ce am spus noi pana acum nu te ajuta, atunci e cazul sa suni profesionistii. Noi suntem unii dintre ei si te putem ajuta cu mare drag. Esti deja in etapa in care nu poti verifica daca scapa aer decat cu
un detector acustic ultrasonic. Doar asta te mai salveaza.

Cum stii ca ai o scurgere de apa? Ei bine, dupa cum probabil ti-ai dat seama deja, vei vedea cu ochiul liber o balta, o acumulare de apa mai mica sau mai mare pe podea. Nu te inghesui sa o stergi imediat. Dimensiunea si pozitionarea apei te poate ajuta sa iti dai seama de unde vine scurgerea. Asta nu e tot timpul simplu de vazut. Cu putin noroc, scurgerea e de la un conector al unui furtun, de la extorsiunea unui burlan intr-o apa cum ar veni sau de la de la carcasa, intr-un colt la imbinare, care ar trebui sa asigure etanseitatea. Ar trebui sa poti vedea apa cum picura pe acolo. Dar stai, scurgerea poate sa fie si interna. Ghinion! Nu te panica, incepe sa verifici toate punctele de scurgere sa nu fie obturate iar filtrele si uscatorul de aer sa fie curate. Daca tot nu ai gasit care e cauza pierderii de apa, atunci suna-ne pe noi! E clar ca e o treaba pentru profesionisti.

Sfatul expertului

Intretinerea unui compresor de aer nu inseamna doar sa te asiguri ca acesta merge. E mai ales despre a putea repera potentiale probleme inainte ca acestea sa creeze pagube ireparabile. Poate ca e un cosmar sa urmaresti si sa remediezi o pierdere de aer. Dar mai rau de atat e sa stai si sa vezi cum efecieinta compresorului tau se duce pe apa sambetei in timp ce facturile la curent se duc la cer.

Si, sa zicem ca vezi ca a scazut drastic nivelul uleiului. Iti ia 15 secunda sa completezi cu uleiul de care compresorul tau are nevoie pentru a ramane lubrifiat. Altfel, poti vedea cum parti din compresorul tau se contopesc una in alta.

Daca ai intrebari despre orice in procesul acesta de mentenanta, piese de schimb sau service, nu ezita sa ne contactezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blog

Articole similare