Pentru suport tehnic sau oferte personalizate: 0232 225 725

Regenerare baterii de tractiune pentru electrostivuitoare – O afacere triplu castigatoare

Distribuie articolul:
Regenerare baterii de tractiune pentru electrostivuitoare – O afacere triplu castigatoare

De nu mai putin de 3 ani sustinem si promovam conceptul de regenerare a bateriilor de acumulatori cu plumb insa doar cateva firme din Romania au inteles imensul potential al acestui concept si iata ca aceste firme au inceput sa castige bani seriosi!

Vom reaminti foarte pe scurt despre ce este vorba:
– Astazi, tehnologia permite regenerarea bateriilor sulfatate prin metode de inalt nivel tehnologic cu costuri operationale extrem de mici.
– Din statisticile disponibile (din strainatate), peste 50% din bateriile folosite isi inceteaza viata prin sulfatare
– O estimare “zgarcita” ar conduce la aproximativ 9 milioane de unitati a numarului de baterii cu plumb de toate tipurile din economia romaneasca, ceea ce inseamna, la o durata de viata medie de 5 ani, o rata de schimbare de aproximativ 1.8 mil unitati pe an, dintre care aproximativ 900 mii sulfatate, deci regenerabile.
– Prin regenerare, bateriile sulfatate isi pot dubla durata de viata la performante de aprox. 90% din cele initiale date de producator, la costuri operationale extrem de mici.
– Toate domeniile activitatii economice sunt vizate: transporturi, comunicatii, logistica, servicii de mentenanta, sanatate, energie, samd.

Vorbim deci de o piata potentiala imensa cu o mare capacitate lucrativa si apta de a aduce valoare adaugata, in conditiile unui imens impact ecologic pozitiv.
(detalii si trimitere la articole de specialitate despre pricipii de functionare, impact ecologic, etc, la sfarsitul acestui document)

Dintre toate domeniile care pot profita de tehnologia de regenerare a bateriilor ne vom referi in continuare, punctual, la unul foarte restrans si anume la: regenerare baterii de tractiune pentru electrostivuitoare, cu referire evidenta la firmele care fac mentenanta pentru aparatele de ridicat si stivuit cu acumulatori dar si la toti clientii acestora:
Poate in nici un alt domeniu, rezultatele financiare nu sunt mai rapide si mai usor de obtinut decat in acesta (poate in comunicatii – dar este alta discutie)

De altfel, cei mai mari prestatori de servicii pentru stivuitoare (si vanzatori de electrostivuitoare second hand) din Germania, Franta samd, folosesc astfel de tehnologii de peste 15 ani, cu rezultate remarcabile. (dar ATENTIE – pana si ei beneficiaza de tehnologie si aparate atat de performante precum va propunem noi, doar de putin timp!)

Pentru o mai buna intelegere va vom prezenta in continuare un exemplu si calcul economic real de regenerare baterii de tractiune pentru electrostivuitoare.

Obiectul:
Electrostivuitor (transpalet electric) tip Sill Wagner EGV 1200 cu o baterie veche de 5 ani (DINS, 24V, 240 Ah) apartinand unui depozit logistic

Defectiune:
– bateria nu mai acumuleaza energie electrica, se descarca in aprozimatic 8-10 ore de la incarcarea precedenta
– tensiunea bateriei nu trece de 25.3 V
– in timpul incarcarii bateriile se incalzesc lejer

Diagnostic:
Baterie uzata (sulfatata) – firma de mentenanta electrostivuitoare recomanda inlocuirea bateriei de acumulatori (marca Tudor, model 12-03 EPZS 240, 24 V, 240 Ah, RC=5 ore)
Costuri prezumate:
Baterie noua: model Caranda – 24V, 225 Ah, DINS, garantie 1 an, durata de viata 5 ani
Pret: 2359 EUR (fara TVA, transport inclus)

Deoarece considera costurile unei baterii noi ca fiind putin prea mari, proprietarul electrostivuitorului solicita firmei de mentenanta stivuitoare sa regenereze bateria veche.

Regenerare-baterii-de-tractiune la Global tech

Aparat de regenerare utilizat
RTP-1000i – aparat de regenerare (cu functie de identificare automata) pentru orice tip de baterie de 6-48 V si maxim 1000 Ah.

In urma diagnosticarii, bateria veche a trecut testul si poate fi regenerata (nu prezinta coroziuni, intreruperi, alte defecte mecanice; s-a facut test de descarcare pentru masurarea RC initial, s-au masurat tensiunea si densitatea pe fiecare celula si s-a analizat culoare electrolitului, s-a facut un test de identificare, etc).
Durata diagnosticarii – 8 ore

Procesul de regenerarea dureaza 56 ore iar regenerarea bateriei a reusit. Rezultatele procesului de regenerare si principalii parametrii ai bateriei vechi sunt in raportul de regenerare de la sfarsitul acestui articol.

Concluzia in urma regenerarii:
Bateria a fost regenerata la 87 % din capacitatea initiala. Cu aceste valori, prestatorul poate acorda o garantie de 8-9 luni pentru o perioada de viata estimata la inca 4 ani.

Costurile regenerarii: 588 EUR
– energie: 5 EUR (70 ore cu un consum de 0.5 Kw/h)
– manopera: 96 EUR
– amortizare echipamente: 70 EUR (considerand o medie de 2 proceduri /saptamana, amortizare intr-un an)
– alte cheltuieli 25 EUR
– MARJA DE ADAOS: 392 EUR (respectiv 200%)

CONCLUZII FINALE:

A. Clientul va plati pentru o baterie regenerata cu urmatoarele caracteristici:
– 87% din parametrii unei baterii noi (RC si capacitatea)
– durata de viata de 4 ani – fata de 5 ani una noua
– garantie de 9 luni – fata de 12 luni una noua

un pret de 588 EUR fata de 2359 EUR, adica 25% !!!

B. Prestatorul va castiga 392 EUR intr-o zi de munca si isi va amortiza echipamentul in maxim un an !!!

C. Al treilea castigator (pe care l-am promis in titlu articolului) este mediul inconjurator care este scutit de (re)procesarea unor materiale toxice precum – plumb (aprox. 100 Kg), acid sulfuric (3 Kg), PVC si altele (aprox 70 Kg) la care adaugam cantitati greu de apreciat de combustibili pentru transport (motorina), susbstante utilizate in procesele de fabricatie si reciclare, etc.

Bibliografie:
Alte articole pentru a intelege procesul de regenerare baterii de tractiune pentru electrostivuitoare puteti gasi si pe blogul magazinul nostru online Tools Store: Despre regenerarea acumulatorilor
O sectiune cu cele mai frecvente intrebari legate de subiect gasiti aici!

Raport regenerare baterii de tractiune pentru electrostivuitoare pentru exemplul de mai sus:

Raport regenerare-baterii-de-tractiune la Global tech

2 Responses

  1. Am citit articolul si este foarte interesant. Sa presupunem ca as dori sa incep aceasta afacere, mi-ar trebui vreo calificare sau vreun curs de specialitate, vreo aprobare de la cine stie ce organizatie? Intreb asta pentru ca se lucreaza cu sau in proximiteatea unor substante precum acidul sulfuric si plumbul, totodata existand pericolul unor incendii sau explozii.

    1. Multumim pentru comentariu si pentru interesul aratat!
      Din punct de vedere al calificarii formale, nu! Nu aveti nevoie de nici o calificare sau curs de specialitate, instruirea pe care o facem noi fiind suficienta pentru intelegereea proceselor si manipularea echipamentelor.
      In momentul in care veti incepe insa activitatea, firma Dvs (sau punctul de lucru) va trebui sa obtina autorizatia de la mediu pentru a putea functiona! (la fel ca oricare firma). In acel moment, va trebui sa aveti anumite amenajari corespunzatoare (care sa impiedice scapari de acid sulfuric in mediu) si o modalitate de a scapa de bateriile uzate care nu pot fi regenerate (un contract cu o firma de procesare deseuri). Totul este insa fezabil si, la costuri rezonabile!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blog

Articole similare