Grupurile electrogene Diesel sunt unitati autonome de producere a energiei electrice; in principiu acestea constau dintr-un generator electric sincron, cu tensiune constanta actionat de un motor termic.
Motoarele folosite pot fi Diesel sau pe benzina. Cele pe benzina sunt racite cu aer, iar cele Diesel pot fi racite cu aer sau cu apa.
O eroare de instalare poate strica investitia facuta si poate prezenta un pericol potential din cauza scurgerilor de combustibil.
Se recomanda cel mai bine sa mentineti o distanta intre conducta de alimentare si conducta de retur din rezervor, pentru a impiedica combustibilul sa se incalzeasca si sa opriti intrarea oricarei impuritati, ceea ce ar putea dauna functionarii motorului.
Temperatura conductei de evacuare a grupului electrogen este ridicata.
Pentru instalarea corecta a grupului in spatii inchise se vor respecta anumite norme de montaj:
– incaperea trebuie sa fie dimensionata corespunzator pentru a permite functionarea normala a grupului precum si accesul la partile componente, atit pentru operatiile normale de intretinere, cit si pentru eventualele reparatii.
– accesul in incapere trebuie sa permita introducerea intregului grup cu mijloacele normale de transport si manipulare existente la locatia respectiva.
– incaperea trebuie sa fie prevazuta cu deschideri de dimensiuni corespunzatoare pentru a permite un schimb de aer eficient si ventilatie.
– se va asigura instalarea unui sistem de tevi pentru evacuarea gazelor, de lungime redusa si cu un numar minim de coturi.
– grupul se va instala in centrul incaperii pentru a asigura accesul la componentul pentru a respecta normele de siguranta in vigoare.
INSTALATIA DE EVACUARE A GAZELOR
Contrapresiunea gazelor de esapament din motor are o influenta considerabila asupra puterii livrate de acesta precum si asupra sarcinilor sale termice. Valorile excesive ale contrapresiunii provoaca scaderea puterii, cresterea temperaturii gazelor de esapament, emisia unei cantitati mari de fum, consum marit de combustibil, supraincalzirea apei de racire urmata de degradare lubrifiantilor si de consecintele legat de acest lucru asupra motorului.
Va recomandam sa nu depasiti limitele (raportate la conditii de livrare de putere maxima in regim de functionare maxim)
Respectarea acelor limite se realizeaza prin intemediul dimensiunilor corespunzatoare a instalatiei de evacuare: tevile si implicit toba de esapament.
TEVILE DE ESAPAMENT
Instalatia de evacuare se realizeaza in mod normal din teava de otel nesudata sau in unele cazuri mai speciale sunt folosite si tevile din azbociment.
Instalatia trebuie sa conduca gazele de esapament in zone unde acestea sa nu produca pagube sau neplaceri si sa fie prevazuta cu un capac de protectie impotriva patrunderii apei sau alt sistem de protectie echivalent.
La trecerea instalatiei de evacuare prin pereti se recomanda izolarea termica a tevilor pentru a impiedica transmiterea de caldura in pereti.
Conexiunea fiecarei tevi de evacuare a generatorului diesel trebuie sa fie bine etansata pentru a preveni scurgerile de gaz.
Circuitul trebuie sa fie cit mai scurt posibil si cu cit mai putine coturi. Dacă totusi sunt necesare, coturile vor fi executa cu raza mare de curbura altfel ar trebui evitate.
Instalatia de evacuare nu va avea in orice caz un diametru mai mic decit cel al tevii de esapament a motorului.
Cand diametrul instalatiei este mai mare, conectarea la motor se va realiza prin folosirea unui element conic de racordare cu o conicitate nu mai mare de 30 ° pentru a evita pierderile de sarcina.
Imbinarile dintre diferitele segmente de teava trebuie sa fie perfect etanse pentru a nu permite scapari de gaze: perfecte sunt racordurile cu flansa si garnitura.
Se recomanda instalarea unui dispozitiv de evacuare a condensului, care sa fie dotat cu un robinet, acesta sa se regaseasca in partea cea mai joasa a instalatiei de evacuare.
La instalatiile mari ca si lungime este nevoie de intercalarea unor rosturi de dilatare, ce se poate realiza tot cu elemente flexibile si cu garnituri.
In aplicatiile cu mai multe grupuri electrogene, nu se recomanda colectarea tuturor gazelor de esapament printr-o singura conducta deoarece pot aparea probleme atunci cand unul sau mai multe grupuri sunt pornite si gazele de esapament produse de acestea scapa spre grupuri electrogene care nu sunt in functiune.
La Global Tech, o echipa de profesionisti tehnici ofera sfaturi in fiecare proiect cu privire la cel mai bun sistem de instalare in conformitate cu nevoile clientului si particularitatile fiecarei instalatii.
Producem grupuri electrogene sub brandul GETEQA!